Utomhusmöbler

Solsken, sommarbris. Sitta ute och njuta av något kallt att dricka. Och mat och dryck smakar så bra utomhus. Sköna utomhusmöbler skapar den rätta känslan och är viktigt för gästernas trivsel. Snygg, genomtänkt design höjer marknadsföringsvärdet och triggar gästens förväntningar.

Att möblera en uteservering handlar ofta om att välja utomhusmöbler för att få plats med så många gäster som möjligt. Nätta, lätta stolar som man också sitter bra på, och små bord. Stilen kan vara modern med stolar i aluminium eller mer klassisk à la utecafé i Paris. Utomhusmöbler bör vara tåliga mot väder och vind och slitage, enkla att flytta runt, helst stapelbara, inte skrymma samt se bra ut. Läs mer...Utomhusmöbler  Köpguide... fortsättning

Stolar i aluminium är lättskötta, det räcker för det mesta att bara torka av dem. De väger litet och är lätta att ta in på kvällarna, och samma sak gäller för stolar i polypropylen. En kombination av aluminiumstativ och sits i konstrotting eller polypropylen är också ett alternativ. Aluminium med träsits i t ex. eukalyptus kombinerar det klassiska och det nya.

Det börjar bli vanligt på uteserveringar att man "flyttar ut vardagsrummet" och har soffor och fåtöljer ute. Då är rottingmöblerna givna och för utomhusbruk används fiberrotting ‒ kallas också konstrotting ‒ som är oerhört lättskött, bara att spola av med vatten emellanåt (till skillnad från naturrotting som inte tål fukt). Soffor kan byggas upp av olika änd- och mittdelar och hörndelar efter det utrymme som finns. Dynor och extra dynfodral kan köpas till. Vill man ha naturmaterial finns dynor klädda med bomullstyg, men också polyesterdynor, att välja på.

Kombinera gärna bordsskivor och bordsstativ för att få rätt modell, eller kanske flera lättplacerade typer av bord. Lätta aluminiumstativ i pelarmodell ger bättre plats för stolarna. Bordskivorna ska vara tåliga och lätta att torka av. Topalit är ett extremt hårt och lättskött konstmaterial med olika utseende som tyg, marmor, timmer och slipat trä. Passar bra för både caféer och uteserveringar. Rostfritt stål ger ett annat intryck. Den klassiska teakskivan ska slipas och oljas in varje år, annars blir ytan gråfärgad. Ett komplett bord passar om du har mer utrymme till förfogande.

Relax: För hotell och pensionat som erbjuder relax utomhus, finns bekväma solsängar som är stabelbara och relaxstolar med matchande pallar och bord. Lätta att flytta och i lättskötta material, aluminiumstativ med konstrotting eller väv i polyesterkvalitet.

När solen gassar behövs parasoll. Välj diameter och form efter behov och kombinera med en rejäl cementfot. Med polyestertyg i kapellet får man ett lättskött parasoll som torkar snabbt efter skurarna.

Tänk på att uteserveringen är ett ansikte utåt för din verksamhet under den varma årstiden. Låt gärna utomhusmöblerna matcha övrig verksamhet och dess inriktning så att gästerna känner igen sig. Se över vilket utrymme som finns, hur det utnyttjas bäst. Tag också med lättskötthet och hur personalen bäst ska ta sig fram, när du skissar din uteservering.